keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Hampurilaiset

Olen yleensä vähän laiska kohottamaan taikinoita. Perussämpylöille taikinana 30min ja pellillä vielä 15min on saanut riittää.


Hieman nyt venytettiin tätä ja kyllähän me saatiin ihan erinäköisiä sämpylöitä. Eli siis oikeennäköisiä hampurilaissämmpylöitä. Antakaa anteeks, seesaminsiemeniä en meidän kaupoista löytänyt :(
Jotensakin näin se meni:

Vehnäsämpylät

½ l vettä
1pss kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
2 rkl tummaa siirappia
2 tl suolaa
25g sulaa voita/margariinia/öljyä
n. 13 dl vehnäjauhoja

Mittaa ainekset. Liota hiiva kädenlämpöiseen (tuorehiiva), kuivahiiva hieman lämpimämpään veteen, lisää suola ja siirappi. Lisää jauhoja vähän kerrassaan. Vatkaa ensin vispilällä ja kun taikina paksunee, vaivaa käsin. Kippaa taikina lopuksi jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siinä kaksin käsin kunnolla kimmoisaksi. Aseta ihanan pehmeä taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota kaksi tuntia

Kerran piti kohotuksen aikana painella taikinaa ettei pursua pöydälle. Ja tuo jauhojen määrä on aikalailla hatusta..sori..mulla ei vaan kertakaikkiaan kärsivällisyys riitä kippaamaan desimitalla..kaadaan vaan suoraan pussissa vähän kerrallaan ja näppituntumalla mennään :)
Tekemällä oppii!

Pyörittele sitten taikinasta mukavankokoisia palloja ja litistä niitä hieman pellillä. Kohota 1,5-2 tuntia.
Halutessasi sivele varovasti (ettei lässähdä) vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia. Tai kunnes saavat aavistuksen väriä pintaan.


Omani tein kaksinkertaisena, sämpylät riittivät erinomaisesti viidelletoista hengelle. Pakastin ja hyviä olivat. Pitkät kohotusajat olivat ihan varmasti vaivan väärti.


Pihvit tein 1kg nautajauhelihaa + 400g sika-nautaa, pari kananmunaa, suolaa ja mustapippuria. Taikinaksi ja pihveiksi, grilliin, päälle cheddar-juustoviipale.
Lisukkeeksi grillattiin pekonia ja säilykeananasrinkuloita. Sämpylät tietysti halkaistuna grillin kautta.
Väliin salaattia omasta maasta, tomaattia ja punasipulia. Omatekoisia kastikkeita unohtamatta :)


Kylkeen vielä ranskalaisia ja lasi punaista viiniä tai kenties kylmä olut...Ei edes tarvitse varmaan kertoa että ne oli ihan mielettömän hyviä.
Näillä vielä joskus nokitan yhden Helsingin Hampurilaismestarin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti