keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Majoneesit ja kastikkeet

Juhannuksen hamppareissa oli sisällä omatekemät soosit. Majoneesia tein ensimmäisen kerran ja täytyy sanoa, että turhaan on tekemisen vaikeudella peloteltu! Tai sitten oli vaan hyvä mäihä :)
Mutta tässäpä kuitekin ohjetta muutamalla vinkillä. Ja netistähän toki löytyy lisää :)


Majoneesi

2 kananmunan keltuaista
1tl Dijon-sinappia
1/3tl suolaa
1/4tl valkopippuria
(1/2tl valkosipullijauhetta)
1rkl viinietikkaa
(tai 1/2 sitruunan mehu)
2dl rypsiöljyä
muutama rkl vettä ohentamiseen

1. Kaikki ainekset oltava huoneenlämpöisiä!! Muuten majoneesi juoksettuu.
2. Erottele keltuaiset kapeapohjaiseen astiaan. Lisää sinappi, suola, valkopippuri, viinietikka (tai sitruunamehu) sekä halutessasi valkosipulijauhe. Sekoita kevyesti.
3. Sekoita saauvasekoittimella lisäten öljyä vähitellen.
4. Ohenna lopuksi vedellä vähän kerrassaan mieleiseksesi.

Alkuperäisessä ohjeessa öljyä oli 3,5-4dl. Kun olin laittanut omaani tuon kaksi desiä, oli majoneesi jo hyvin jäykkää enkä siis laittanut enempää vaan ohensin sitten kädenlämpöisellä vedellä.
Majoneesinhan voi sekoittaa myös käsin mutta silloin se kai helpommin juoksettuu ja ylipäätään jää paljon löysemmäksi.
Valmista majoneesia voi keventää esimerkiksi kermaviilillä.
Minä tein kaksi erillistä annosta, joista toisen maustoin valkosipuliseksi ja toinen oli ihan naturel. Olivat jääkaapissa useamman tunnin ja siinä vielä "jäykistyivät" hieman.
Jos majoneesi kuitenkin juoksettuu, aloita alusta ja riko toiseen kulhoon yksi keltuainen. Lisää siihen vähän kerrallaan juoksettunutta kastiketta ja vatkaa voimakkaasti.


Hampurilaiskastike

4rkl ketsuppia
4rkl ananasmehua
3,5rkl fariinisokeria
1rkl tomaattipyreetä
3 tl Tabascoa

Sekoita kaikki ainekset kattilassa  ja keittele hieman kasaan. Tarkista maku.

Tämän kastikkeen tein jo edellisenä iltana valmiiksi. Tein kolmikertaisen annoksen ja se riitti mainiosti seitsemälle aikuiselle. Helppoa! Ja hyvää :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti